Warning: Creating default object from empty value in /home/barntema/public_html/energijobb.nu/wp-content/themes/energijobb/inc/theme-options/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
9 tips när du söker jobb! - Energijobb - jobb inom energi, kraft och miljö
9 tips när du söker jobb!

Att söka jobb är för vissa enkelt, medan det för andra är en hel vetenskap. Vad ska man tänka på när man söker jobb? Vad ska man ha med och inte ha med i ansökan? Här har du 9 tips när du ska söka jobb och vad du ska tänka på!

Om du följer dessa tips så är sannolikheten betydligt större att du kommer att få det jobb du vill ha, även utan kontakter!

Tänk på det här när du söker jobb:

 1. Söka rätt jobb.
  Det är viktigt att söka rätt jobb. Fundera / ställ alltid frågor till dig själv innan du söker jobbet. Vad vill jag? Vad gillar jag och inte gillar. Som t.ex. om du gillar att jobba som veterinär – och du gillar inte att – jobba som sjuksköterska för du gillar inte att jobba med människor.

 

 1. Läs på.
  Det är viktigt att läsa på om verksamheten och tänk på att försöka ta reda på så mycket du kan om tjänsten. Tänk på att våga höra av dig till kontaktpersonen om du har några frågor om tjänsten.

 

 1. CV och Personligt brev
  Tänk på att skriva ett kort personligt brev som väcker till intresse redan med första eller andra meningen så att mottagaren blir intresserad av att läsa.  När man skriver ett personligt brev så ska man förklara varför man har valt att söka det jobbet och tänk på att prata minst lika mycket om företaget du söker jobb hos, som om dig själv.
  Tänkt på när du skriver CV att inte skriva t.ex. en tjänst på Dressman i 3 månader eller på Cubus i 2 månader. Istället kan du skriva ”kundservice i klädbutiker”.  Man märker väldigt snabbt att ett cv eller personligt brev är återvänt från en tidigare ansökan. Därför är det viktig att ändra ditt CV och personliga brev varje gång du söker ett nytt jobb.

 

 1. Skriv aktivt, inte passivt
  De flesta arbetsgivare vill att det ska kännas att det är du som sitter i förarsätet och kör, inte som att du sitter i baksätet och ”följer med”. När du beskriver din bakgrund, var försiktig med formuleringar som ”detta har lett mig till” eller ”tack vare det”. Såna formuleringar får en rekryterare att känna att du inte själv valt detta utan att det ”bara blivit så”.
  Skriv istället mer aktivt, till exempel ”jag valde att..”. Tänk också på att låta dina meningar vara i aktiv form: ”mitt jobb på Dressman har inneburit mycket ansvar”. Skriv istället: ”jag tog ett stort ansvar på Dressman ”.

 

 1. Våga sälja dig själv i det personliga brevet
  När det gäller jobbansökningar så ska du verkligen våga ”Sälja dig sälja” och förklara för dom varför de ska välja just  dig, inte bara varför du ska välja dem. Du har varit i dessa situationer förut och har erfarenhet som skulle passa perfekt hos dem för att……

 

 1. Fokusera, gör inget massutskickat
  Det är viktig och fokusera på några jobb mer än att skicka ut massor med ansökningar.

 

 1. Ring!
  Det är alltid mycket svårare att tacka nej till någon som ringer än till de som skickar ett mejl. Detta beror på att du i ett samtal blir en människa och att de har en röst att skapa band till.

 

 1. Dolda jobb!
  Många jobb hinner aldrig att utannonseras. Det bästa tipset är att ringa till företaget där du vill jobba och fråga efter den högsta ansvariga på avdelningen och höra om de behöver folk.

 

 1. Intervjun ”se det som en rolig dejt”
  Var dig själv och glöm inte att le och vara glad. Ta med dig personligt brev, CV, betyg och diplom. Viktig att du ställer mer frågor än vad dom gör och va påläst. Och glöm inte att intervjun är mer för veta om du är rätt person för företaget.
ENERGIJOBB DIREKT I DIN MAILBOX
Energijobb.nu hjälper dig att hitta ditt nästa jobb inom energi, kraft och miljö